Un jandarm din Botoșani a găsit un artefact vechi, despre care se presupune că datează din perioada Culturii Cucuteni
Aseara, plutonierul adjutant șef Romică Păduraru, jandarm pasionat de istorie și detectorist amator autorizat, a descoperit un topor din aramă cu formă de cruce, într-o pădure din apropierea comunei Brăești.
Artefactul, aflat într-o stare excelentă de conservare, prezintă un braț cu tăișul dispus orizontal și altul vertical, cele două fiind perpendiculare între ele. A fost găsit la aproximativ 50 de centimetri adâncime și a fost predat Direcției Județene de Cultură Botoșani.
CITESTE SI: Gemenii din Botoșani care îmbină pasiunea pentru sport cu vocația de jandarm
Specialiștii consideră că toporul ar putea aparține Culturii Cucuteni, o civilizație neolitică în care astfel de obiecte erau simboluri ale puterii. Folosit în ceremonii magico-religioase, inclusiv în ritualuri de sacrificiu animal, toporul are o lungime de aproximativ 25 de centimetri.
Cultura Cucuteni, cea mai veche civilizație din Europa, datează din perioada 5800-3200 î.Hr. și își trage numele de la satul Cucuteni, situat în apropierea Iașului, unde în 1884 au fost descoperite primele vestigii. Această cultură predatează civilizațiile din Sumer și Egiptul Antic cu câteva sute de ani și se întindea pe un teritoriu vast de 350.000 km², cuprinzând regiuni din România, Republica Moldova și Ucraina, au transmis reprezentanții IJJ Botoșani.
Urmareste articolele Alo Romania si pe pagina noastra de Facebook!