Scandalul de corupție care zguduie Parlamentul European
Huawei finanțează mai multe asociații politice influente la Bruxelles, conform înscrierii sale în Registrul de transparență al UE, unde companiile își raportează activitățile de lobby. Compania a fost blocata in obtinerea unor contracte profitabile pentru infrastructura 5G din Europa, din cauza preocupărilor legate de riscul interferenței Partidului Comunist Chinez. Cu binecuvântarea Comisiei Europene, țările UE fie au restricționat implicarea Huawei în construirea rețelelor lor 5G, fie au exclus complet compania.
Prin urmare, compania cheltuie bani pe organizații care joacă un rol în formarea discuțiilor de la Bruxelles. Printre organizațiile din care face parte Huawei, conform registrului de transparență, se numără grupurile de gândire Bruegel și Centrul pentru politici europene (EPC), precum și grupuri importante de lobby din industrie, cum ar fi Digital Europe și Business Europe.
Centrul pentru Studii de Politică Europeană, un think tank influent a declarat pentru Euractiv că a încetat calitatea de membru Huawei în 2023, din cauza unui raport ONU care leagă compania de persecuția guvernului chinez împotriva minorității uigure.
Business Europe a spus că Huawei nu este membru cu drepturi depline, ci face parte din Grupul său de consiliere și asistență. EPC a spus că, deși Huawei este membru, „nu există alte activități sau cooperare între EPC și Huawei în afară de aceasta”.
Foarte des, apartenența la astfel de organizații înseamnă un loc la masă: dreptul de a lua parte la discuții despre politici, evenimente și proiecte comune.
Cu alte cuvinte, Huawei plătește pentru o miză în dezbaterile politice de la Bruxelles, într-un moment în care UE devine tot mai preocupată de vulnerabilitățile sale strategice, inclusiv față de guvernul chinez și de mandatarii săi.
Potrivit înscrierii sale în registrul de transparență, Huawei cheltuiește peste 2 milioane de euro pe an pentru activitățile de lobby acoperite de registru. Pentru comparație, Telefónica raportează că cheltuiește aproximativ aceeași sumă, în timp ce Vodafone cheltuiește o sumă similară atunci când diferitele sale filiale sunt luate împreună.
Huawei a cheltuit bani și pe organizațiile de știri, ceea ce nu intră în domeniul de aplicare al înscrierii sale în Registrul de transparență. Continutul sporsorizat Advocacy Lab, are o relație de afaceri cu Huawei, care a inclus sponsorizarea evenimentelor și comentarii plătite din partea oficialilor companiei. Huawei a sponsorizat, de asemenea, buletine informative ale unor mari publicatii.
Compania investește și în educație în Europa.
Din 2021, Huawei a finanțat burse complete sau partiale pentru 16 studenți la Colegiul Europei din Bruges – școala postuniversitară de studii europene care oferă mai mulți oficiali UE decât orice altă universitate – pentru un total de 428.000 EUR.
Destinatarii au fost selectați de universitate fără implicarea Huawei, pentru care „nu au fost stabilite niciun fel de condiții de către Huawei”, a declarat un purtător de cuvânt al Colegiului Europei pentru Euractiv.
Huawei a primit numele destinatarilor la începutul fiecărui an universitar. „Din cunoștințele noastre, o întâlnire între beneficiari și echipa de afaceri publice Huawei a fost organizată de Huawei o dată sau de două ori pe an în biroul lor de la Bruxelles”, a adăugat purtătorul de cuvânt.
Acordul de bursă se încheie în acest an universitar și „nu va fi reînnoit”.
Numele a trei foști europarlamentari români apar într-o investigatie în care un gigant chinez de telecomunicatii este suspectat că ar fi beneficiat de presupuse practici corupte de lobby ce vizau Parlamentul European.
CITESTE SI: Guvernul a modificat statutul personalului silvic
Europarlamentarii Cristian Bușoi, Daniel Buda și Tudor Ciuhodaru ar fi semnat în 2021 o scrisoare de susținere pentru compania chineză si cereau Comisiei Europene să modifice legislația restrictivă care îngreuna accesul chinezilor la rețelele de telecomunicații 5G din UE.
Poliția a efectuat ieri percheziții în 21 de adrese din Bruxelles, Flandra, Valonia și Portugalia, iar mai multe persoane au fost arestate. Procuratura belgiană a declarat într-un comunicat că presupusa abatere a avut loc „în mod regulat și foarte discret din 2021 până în prezent, sub pretextul unui lobby comercial”.
Incidentele care sunt investigate includ „remunerări pentru ocuparea de poziții politice, cadouri excesive, cum ar fi cheltuielile cu mâncarea și deplasarea și invitațiile regulate la meciuri de fotbal… în vederea promovării intereselor comerciale pur private în contextul deciziilor politice”, se arată în comunicat.
Urmareste articolele Alo Romania si pe pagina noastra de Facebook!