Gigi Becali și-a dat demisia din AUR
Legătura dintre Gigi Becali și AUR s-a intrerupt brusc, la doar 6 luni distanță după ce, omul de afaceri și-a anunțat intrarea în partid si candidatura la alegerile parlamentare. Acesta s-a declarat nemulțumit de faptul că AUR strânge semnături pentru candidatura la prezidențiale a liderei POT, AnaMaria Gavrilă.
„Eu îl susțin pe George Simion în continuare. Numai că a făcut o greșeală politică, pe care eu nu o admit. Nu accept ca AUR să strângă semnături pentru Anamaria Gavrilă. Ea, vezi Doamne, a făcut un partid și a făcut politica românească”, a declarat Gigi Becali.
Acesta și-a continuat tirada la adresa liderei POT, pe care nu o crede potrivită pentru o astfel de candidatură.
„Anamaria Gavrilă vine să se joace cu politica românească. A pus pe sora ei şi pe iubitul ei, i-a făcut deputaţi. Păi ce facem ne distrăm cu România? Asta înseamnă mişcare suveranistă”, a mai spus Becali.
Becali nu crede într-un tandem președinte – premier, Simion – Georgescu
Omul de afaceri susține că a înteles nevoia unei duble candidaturi la prezidențiale a suveraniștilor, dacă Simion nu va fi lăsat să participe la alegeri. Doar că, in opinia patronului de la FCSB, liderul AUR avea nevoie de o altă figură puternică alături și nu AnaMaria Gavrilă.
Gigi Becali nu crede într-un tandem Simion – Georgescu ca președinte și premier.
„Cine dă jos Guvernul ca să facă tandem? Păi ne jucăm? Ce, România e o tarlă de jucat fotbal, să schimbăm portarul şi apoi să schimbăm cine dă 11 metri? Cine e preşedinte nu-i mai pasă nici de o mie de Georgescu. Acum George are dorinţă de putere. Dar nu e chiar atât de… şi se ţine de cuvânt dacă poate. Spune: «Măi, nea Căline, te pun prim-ministru dacă pot». Păi eu nu sunt acolo? Eu nu votez împotrivă? De unde să strângă majoritatea? Mă ocup eu să strâng majoritatea în partea cealaltă, în orice modalitate”, a explicat Becali, la Digi24.
George Becali nu exclude revenirea în AUR dacă partidul nu o va susține pe AnaMariaGavrilă.
In urma respingerii candidaturii lui Călin Georgescu, George Simion si AnaMaria Gavrila au anuntat ca vor candida impreuna iar unul dintre ei se va retrage din cursa.
Cine este AnaMaria Gavrila?
Gavrilă a fost aleasă deputată în 2020 din partea Alianței pentru Unirea Românilor (AUR). În 2021, și-a dat demisia din partid, invocând lipsa unei echipe pe care să se poată baza. În 2023, a fondat Partidul Oamenilor Tineri (POT), pe care l-a înregistrat oficial la Tribunalul București pe 9 martie 2023 și l-a lansat public pe 31 iulie 2023.
În alegerile locale din 2024, POT a obținut 11 mandate de consilieri locali. La alegerile parlamentare din 1 decembrie 2024, POT a obținut 6% din voturi, devenind a treia forță suveranistă în parlament, după AUR și SOS, cu 24 de deputați și 7 senatori aleși.
CITESTE SI: Scandalul de corupție care zguduie Parlamentul European
Inițial, POT a încercat să înregistreze candidatura Anamariei Gavrilă pentru alegerile prezidențiale din 2024, dar ulterior a renunțat, în urma unui sondaj intern, și a decis să-l susțină pe candidatul independent Călin Georgescu. Partidul s-a asociat puternic cu Georgescu în timpul campaniei electorale, îndemnând susținătorii să voteze POT la alegerile parlamentare. Atât POT, cât și Georgescu, s-au concentrat pe o campanie intensă pe rețelele sociale, folosind hashtag-ul #POT.
POT a fost descris de observatori externi ca fiind de extremă dreapta, suveranist, antisistem, naționalist antioccidental și populist, având și poziții antiavort și antivaccinare. Partidul se declară de centru-dreapta și susținător al valorilor tradiționale și creștine, promovând o retorică oficială de apărare a intereselor tinerilor într-un context european și democratic, deși unele mesaje au fost percepute ca antioccidentale. Pe plan economic, partidul este favorabil liberalismului și susține o presupusă „misiune românească”, folosind adesea un limbaj cu referințe religioase.
În 2025, după anularea candidaturii lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale, Anamaria Gavrilă și-a anunțat intenția de a candida la președinție, reprezentând POT. Această decizie vine în contextul în care scena politică de extremă dreapta din România se află într-o stare de dezordine, căutând un nou lider care să preia ștafeta după retragerea lui Georgescu