La data de 17 martie 2025, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Cluj au dispus reținerea a 9 inculpați (șase bărbați și trei femei) cu vârste cuprinse între 19 și 34 de ani, cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, efectuarea, fără drept, de operațiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, trafic de droguri de risc și trafic de droguri de mare risc.
Din probatoriul administrat a rezultat că, la începutul anului 2024, patru dintre inculpați au constituit un grup infracțional organizat în scopul obținerii unor sume importante de bani din comercializarea de droguri și substanțe psihoactive. Astfel, unul dintre inculpați, în vârstă de 31 de ani, lider al grupării de criminalitate organizată a avut rolul de a procura și depozita substanțele interzise, precum și de a coordona membri angrenați în vânzarea și încasarea sumelor de bani aferente.
Ulterior, la grupul infracțional organizat au aderat alți membri care au acționat pe palierul de execuție, ocupându-se de comercializarea substanțelor interzise.
Cercetările au reliefat că în perioada 2024 – martie 2025, inculpații au deținut, manipulat și vândut cristal (3-CMC, drog de mare risc) și 2MMC (substanță psihoactivă) cu sume cuprinse între 70 și 100 lei pentru un gram. O parte importantă a cantităților deținute/vândute au fost indisponibilizate pe parcursul investigațiilor.
În urma perchezițiilor efectuate la locuințele inculpaților, în municipiul Cluj Napoca și comunele Jucu, Bonțida și Cojocna, au fost găsite și ridicate cantități de 3-CMC (drog de mare risc) și 2MMC (substanță psihoactivă), obiecte purtând urme de substanță, sume de bani în lei și euro, precum și alte mijloace de probă.
Astăzi, a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Cluj cu propunerea de arestare preventivă a șase dintre inculpați și arest la domiciliu pentru alți trei inculpați, pe o durată de 30 de zile.
Activitățile judiciare au fost realizate împreună cu polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj Napoca.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul Poliției Municipiului Gherla, Secției de Poliție Apahida, Secției Regionale de Poliție Transporturi Cluj, jandarmilor Grupării de Jandarmi Mobile ”Ștefan Cicio-Pop” Cluj-Napoca și lucrătorilor din cadrul Direcției Regionale Vamale Cluj.
Precizăm că pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.