Ministerul Finanțelor a prelungit plafonarea RCA, astfel că șoferii români se pot bucura în continuare de prețuri mici la încheierea asigurării obligatorii auto.
Ministerul Finanțelor a pus în transparență o Hotărâre de Guvern prin care se prelungește perioada de aplicare a prevederilor art. 1 alin. (2) și (4) din Hotărârea Guvernului nr. 1.326/2023 privind stabilirea tarifelor de primă maxime şi a altor măsuri aplicabile de către societățile de asigurare care practică asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și de tramvaie, arată DC Business.
Ministerul Finanțelor a prelungit plafonarea asigurărilor RCA
Pe piața asigurărilor RCA din România există încă o reticență în ceea ce privește apetitul la risc al asigurătorilor RCA pentru anumite categorii de asigurați.
În plus, există un grad ridicat de concentrare, care continuă să reprezinte o vulnerabilitate a pieței, atât din prisma expunerii pe clase de asigurare, cât şi din perspectiva cotelor de piață semnificative deținute de un număr relativ mic de societăţi de asigurare ceea ce arată un grad scăzut de concurență.
CITESTE SI: Șoferiță beată intră cu BMW-ul în dormitorul unui bătrân: „Am zis că a pocnit o bombă!”
Valoarea totală a primelor de asigurare subscrise pentru asigurările RCA de societățile autorizate și reglementate de A.S.F, sucursale și societățile care își desfășoară activitatea în baza libertății de a presta servicii (FoS) s-a situat la aproximativ 9,94 miliarde lei în anul 2024, în creștere cu 7% comparativ cu anul precedent.
O soluție temporară pentru remedierea stării de fapt o poate constitui prelungirea până la data de 30 iunie 2025 a perioadei de aplicare a tarifelor de primă maxime, precum și a comisioanelor de distribuție aferente contractelor RCA prevăzute la art.1 alin. (2) și (4) din HG nr. 1326/2023, cu modificările ulterioare.
Situația actuală poate fi încadrată ca și situație de criză, dezechilibru major între cerere şi ofertă şi disfuncționalitate evidentă a pieței așa cum acestea sunt stipulate în prevederile art. 4 alin. (3) din Legea concurenței nr. 21/1996, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
Urmărește articolele Alo România și pe pagina noastră de Facebook