Ungurii vorbesc despre România că traversează cea mai gravă criză politică din 1989
Intr-un interviu acordat publicatiei Hirado, Zsolt Pászkán, expert în România la Institutul Maghiar de Afaceri Externe sustine ca, au trecut aproape patru luni de când Curtea Constituțională a anulat alegerile pe baza unor documente de calitate destul de proastă. Acesta l-a numit pe Calin Georgescu un sarlatan politic.
„Succesul nu i se datorează lui, nici unui program rezultat din munca intelectuală. Motivul popularității sale este mai mult frustrarea față de mainstream, care este prezent atât în rândul alegătorilor săi din România, cât și, paradoxal, în rândul comunităților de origine română care trăiesc în diaspora. Această frustrare este forța unificatoare a acestei societăți foarte eterogene, de aproximativ 2,3 milioane de alegători, care au votat pentru el la alegerile prezidențiale din decembrie. Același lucru este valabil și pentru alegătorii AUR sau alegătorii Partidului Dianei Sosoacă și Partidului Tinerilor (POT). Deci nu căutau un fel de model de organizare economică sau socială, ci mai degrabă o expresie a acestei frustrări”, a precizat Zsolt Pászkán.
CITESTE SI: Cum ar arăta turul doi al alegerilor prezidențiale? Cine are cele mai mari șanse să câștige Cotroceniul
„Partidele mainstream nu au abordat cât de mult au contribuit la această frustrare – de exemplu, cu jocurile lor politice. Până la urmă, știm acum că Partidul Național Liberal (PNL) a finanțat parțial campania lui Călin Georgescu, contribuind astfel la succesul acestuia…De aceea ei cred că eliminarea diverșilor candidați – nu neapărat într-un mod democratic, și de fapt într-un mod care pare din ce în ce mai puțin democratic – va rezolva problema”, a mai precizat expertul.
Zsolt Pászkán mai considera ca nu era de competenta BEC sa decida eliminarea anumitor candidati, CCR avand atributii stricte asupra constitutionalitatii candidaturilor.
„De acolo începe o dezbatere: pot candida doar cei care cred că ar trebui să fie trei partide sau patru partide. Dacă ne angajăm într-o practică în care decidem aceste probleme în locul oamenilor, va duce la abuzuri grave. Genul acesta de abordare pe care au adoptat-o este extrem de periculos și pentru comunitatea maghiară, pentru că, să presupunem că Hunor Kelemen nu poate candida la următoarele alegeri pentru că discută în diverse foruri, de exemplu, cu Sándor Tamás despre faptul că amândoi susțin autonomia. Si să presupunem că serviciul secret emite un raport în care spune că este periculos. Întrucât Biroul Electoral Central și filialele sale regionale decid asupra reprezentanților locali sau candidaților parlamentari până la nivel local, acestea declară că, cei doi se pregătesc să comită un act neconstituțional și, prin urmare, nu pot candida. Și atunci ce vom spune”, a mai precizat expertul de la Institutul Maghiar de Afaceri Externe.
In interviu se mai precizeaza ca, guvernul îl poate ignora practic pe președintele Romaniei, daca acesta nu are un partid puternic in spate care să amplifice mesajele sale sau nu are sustinerea mediatica favorabila lui. In acele conditii, viitorul președinte României poate fi redus la un obiect expozițional de la Palatului Cotroceni.
Urmareste articolele Alo Romania si pe pagina noastra de Facebook!