„Am redus numărul net de posturi de la 370 la aproximativ 300, evitând concedierile. În clipa de faţă, cred că avem 297 de posturi în aparatul central. Ne oprim la 300, din 1.200 cât erau acum trei ani”, a explicat managerul Poştei Române.
Potrivit acestuia, au fost disponibilizaţi puţini oameni.
„Paradoxal, foarte puţini oameni sunt daţi afară. În cadrul procesului de restructurare din acest an, noi am vizat o reducere de aproximativ 70 de posturi. În realitate au fost doar 67. Dintre aceştia, majoritatea fie au plecat voluntar, fie au plecat prin transfer către alte structuri unde era nevoie de oameni şi n-am mai angajat. Am dat un număr foarte mic de preavize, undeva la şase sau şapte preavize”, a menţionat Valentin Ştefan.
El spune că are încredere că şi persoanele care au primit preavize de concediere îşi vor găsi locul în cadrul companiei pe alte funcţie.
Două treimi din posturile de la nivel central, eliminate în trei ani
Compania Naţională Poşta Română a eliminat 75% din posturile de la nivel central, de la 1.200 la 300 de angajaţi, în timp ce, la nivel naţional, numărul total de angajaţi a fost redus cu 18%, de la 25.000 în iunie 2021 la 20.500 în prezent, informa, joi, un comunicat al companiei.
„Poşta Română a implementat o restructurare profundă a aparatului administrativ, eliminând 75% din posturile de la nivel central – de la 1.200 la 300 de angajaţi. La nivel naţional, numărul total de angajaţi a fost redus cu 18%, de la 25.000 în iunie 2021 la 20.500 în prezent, fără a afecta calitatea serviciilor. De la începutul anului 2025, numărul angajaţilor din Administraţia Centrală s-a diminuat cu 67 de posturi, reprezentând un procent semnificativ de 20%, generând o economie anuală de aproximativ 10.000.000 lei la bugetul companiei”, se precizează în documentul citat.
CITESTE SI: Diabetul Zaharat: O epidemie globală în creștere
Până în prezent, optimizările au condus la economii totale de 151,3 milioane de lei, dintre care 122,4 milioane lei reprezintă economii nete, excluzând beneficiile generate de mobilitatea salariaţilor.
Potrivit sursei citate, pe fondul reducerii birocraţiei, cererea pentru serviciile Poştei Române este în creştere semnificativă. Segmentul de curierat a marcat o redresare importantă în 2024, cu o creştere de 11% a veniturilor, după o perioadă prelungită de declin.
„Această performanţă este rezultatul strategiei agresive de recâştigare a competitivităţii pe piaţa de curierat. Poşta Română rămâne un pilon esenţial al infrastructurii logistice şi poştale din România, continuând transformarea şi modernizarea pentru a răspunde cerinţelor actuale ale pieţei. Compania continuă să facă toate demersurile pentru a deveni o structură eficientă, suplă, în cadrul căreia deciziile şi responsabilităţile sunt descentralizate, principalul scop fiind acela de satisfacţie a clienţilor deserviţi”, se mai precizează în document.