România are între 10.419 și 12.770 de urși, arată recensământul populației de urs pe bază de ADN, prezentat joi, 10 aprilie, de Ministerul Mediului. Un număr „optim” este, în opinia ministrului Fechet, de aproape trei ori mai mic, respectiv de 4.000 de exemplare. Oficialul a anunțat deja că vor urma unele schimbări, dar a spus că nu va cere creșterea cotelor de vânătoare la urs.
Bazat pe noile cifre ale cercetării, ministrul Mircea Fechet spune că intenționează să ofere primarilor mai multă libertate privind uciderea unui urs, eliminând intervenția graduală, atunci când animalul intră, de exemplu, în localitate.
În prezent, legislația prevede că un urs care se apropie de așezările umane este întâi alungat de autorități, apoi, dacă se întoarce, relocat, iar ultima variantă este împușcarea lui. Ministrul vrea simplificarea acestei proceduri și saltul direct la ultimul pas.
„În intravilanul localităților trebuie să renunțăm la intervenția graduală. Vom înlesni și tot acest proces al comisiei de intervenție. În 2025, putem lua decizii mai rapide folosindu-ne de telefoane, de grupuri de WhatsApp, SMS-uri”, a declarat ministrul Mircea Fechet în cadrul unei conferințe de presă.
Citește și: Cercetătorii au aflat de ce bărbații trăiesc mai puțin decât femeile: Au și soluții să rezolve problema
El a adăugat că va veni cu un ordin de ministru pentru aceste măsuri.
„O nouă etapă în gestionarea populației de urs brun”
Studiul a fost făcut de Ministerul Mediului, prin Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea” (INCDS) și a costat 53,5 milioane de lei fonduri europene.
Monitorizarea genetică presupune o numărătoare pe bază de probe ADN. Adică, cercetătorii au colectat din teren fecale și fire de păr de la urs și le-au analizat apoi în laborator, unde au scos ADN-uri unice. Din cele peste 24.000 de probe strânse din 25 de județe a rezultat un număr minim de 10.419 urși care trăiesc în România. Reprezentanții ministerului spun că gradul de corectitudine este de 95%.
Maximul dat, de aproape 13.000 de urși, este o estimare. „Acest studiu deschide o nouă etapă în gestionarea populației de urs brun și sper că va crea un echilibru între conservare și siguranța cetățenilor. Suntem obligați să venim cu măsuri de intervenție, mai ales în contextul tragediilor”, a spus ministrul Fechet, amintind de șeful Salvamont atacat de o ursoaică cu pui pe o stradă din Predeal.
Fechet a repetat că populația de urs este „foarte mare, cea mai mare din Europa” și că efectivul optim, respectiv numărul de urși care poate fi susținut de ecosistem fără să provoace dezechilibre, ar fi în jur de 4.000 de exemplare.
Întrebați cum au ajuns la acest număr, reprezentanții Institutului „Marin Drăcea”, prezenți la conferință, nu au putut explica clar.
„Bineînțeles că nu ne apucăm să luăm măsuri pentru diminuare peste noapte, ne interesează statutul de conservare al speciei, dar ne interesează mai mult decât atât siguranța cetățenilor”, a declarat ministrul Mediului.
Ministerul va face hărți cu zone de risc
Noile date vor fi folosite pentru a crea o zonare a managementului de urs brun, adică modul în care sunt prezenți urșii pe harta României și cum ar trebui să fie gestionată populația.
Continuarea articolului poate fi urmărită aici.
Urmărește știrile Alo România și pe pagina noastră de Facebook