„S-a vorbit foarte mult despre pierderile financiare realizate de către Regia Naţională a Pădurilor Romsilva. Ţin să menţionez că Romsilva are ca şi funcţie de bază administrarea pădurilor statului. Această administrare se bazează pe un management forestier durabil, ceea ce înseamnă a asigura un echilibru în orice moment între cele trei funcţii importante ale pădurii – şi vorbim aici de funcţia socială, funcţia de mediu şi funcţia economică. Să discutăm doar de partea financiară în ceea ce priveşte direcţiile silvice, din punctul nostru de vedere, este un mod păgubos pentru că modul de administrare trebuie să îmbine cele trei funcţii de care am pomenit mai devreme. Modul de organizare a Regiei Naţionale a Pădurilor este de tip piramidal, în care din zona direcţiilor silvice care au un potenţial mai mare de valorificare de specii mai valoroase de masă lemnoasă ajutăm şi susţinem şi direcţiile în care speciile forestiere nu sunt dintre cele mai mai valoroase„, a afirmat directorul Romsilva.
CITESTE SI: Un nou Spital de Psihiatrie pentru copii la Cluj
El a spus că Regia Naţională a Pădurilor administrează un bun public – pădurea proprietate publică a statului, dar nu utilizează fonduri bugetare.
„Niciodată din existenţa ei, în decursul celor 34 de ani de funcţionare a Romsilva, nu am înregistrat pierderi financiare. Din contră, pot să vă spun că în perioada 2019 – 2023, profitul realizat de Regia Naţională a Pădurilor s-a ridicat undeva la aproximativ 800 de milioane lei, din care 90% au mers în bugetul statului. Mai mult decât atât, după cum ştiţi, Agenţia AMEPIP, care monitorizează şi evaluează performanţele întreprinderilor de stat, a situat Romsilva în topul companiilor de stat performante atât în ceea ce priveşte profitul, cât şi cifra de afaceri„, a adăugat Siiulescu.
Regia Naţională a Pădurilor, a subliniat el, se mai ocupă şi cu administrarea parcurilor naţionale naturale şi cu direcţia de creştere ameliorare şi exploatare cabaline, menţionând că aceste două activităţi sunt finanţate exclusiv din fondurile realizate din veniturile Regiei. „Costul administrării celor două direcţii: parcuri naţionale naturale şi direcţia creştere cai se ridică undeva la peste 120 de milioane de lei. Prin acest mod de administrare, considerăm că Romsilva degrevează bugetul de stat de cheltuieli suplimentare„, a mai spus Siiulescu.