Cimentul din Ucraina a inundat țările vecine și le amenință industriile
Cimentul din Ucraina a inundat pietele europene. Numai în 2024, Ucraina a exportat 1.713.000 de tone de ciment în Polonia, Slovacia, Ungaria și România. Datele CEMBUREAU (Asociația Europeană a Industriei Cimentului) confirmă și mai mult afluxul în creștere.
Între timp, o fabrică privată din Ivano-Frankivsk furnizează UE aproape două milioane de tone pe an (date din 2024) și probabil că își va crește capacitatea de producție la peste patru milioane de tone pe an. S-a înregistrat o creștere bruscă a exporturilor către Polonia. Potrivit Centrului Analitic al Camerei de Administrare Fiscală din Varșovia, importurile de ciment din Ucraina în Polonia au crescut cu aproape 3.000 la sută în ultimii cinci ani (2019-2024).
CITESTE SI: România ar urma să găzduiasca nave și forțe militare europene, după încetarea focului în Ucraina
Cimentul și betonul sunt materiale de construcție esențiale și ele joacă un rol strategic în East Shield – un proiect emblematic pentru securitatea colectivă a UE – precum și în alte inițiative de apărare, inclusiv adăposturi. Reglementările stricte privind clima, creșterea prețurilor certificatelor de emisie și creșterea costurilor cu energia reprezintă provocări tot mai mari pentru fabricile de ciment, sectorul din UE în ansamblu și alte industrii consumatoare de energie.
Nu există o tehnologie alternativă pentru producția de ciment, ceea ce înseamnă că industria europeană a cimentului trebuie să suporte costuri semnificative în cadrul Sistemului de comercializare a certificatelor de emisii. În plus, industria investește masiv în tehnologiile de captare și stocare a carbonului pentru a îndeplini obiectivele foii de parcurs CEMBUREAU: o reducere cu 37% a emisiilor de CO 2 până în 2030, 78% până în 2040 și neutralitatea totală a emisiilor de carbon până în 2050. Potopul necontrolat de ciment din Est, Africa de Nord și Turcia va fi un nou test de supraviețuire a sectorului.
În timp ce negocierile privind acordul comercial UE-Ucraina sunt în desfășurare, industria cimentului îndeamnă Comisia să includă măsuri de protecție pentru producătorii europeni în acordul final. Propunerea prevede un contingent tarifar pentru cimentul din Ucraina și o limită anuală la importuri. Acestea ar fi supuse unor tarife pentru a asigura condiții echitabile, deoarece producția din afara UE nu implică costuri legate de CO2 . În plus, fabricile de ciment din Ucraina nu au stimulente pentru modernizarea și reducerea emisiilor.