Marea Neagră, în centrul negocierilor dintre SUA și Rusia
Discuțiile dintre SUA și Rusia de la Riad privind încetarea focului în Ucraina sunt în desfășurare de aproape 10 ore.
Întâlnirea, care are loc la o zi după discuțiile dintre SUA și Ucraina, se așteaptă să se concentreze pe eforturile Washingtonului pentru o posibilă încetare a focului în Marea Neagră și un armistițiu mai larg, a scris Reuters .
Discuţiile vor avea loc într-un format închis, deoarece jurnaliştilor li s-a cerut să părăsească hotelul, a informat publicaţia ucraineană Suspilne.
„Chestiunea Inițiativei Mării Negre și tot ceea ce ține de reînnoirea inițiativei sunt astăzi pe ordinea de zi”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Moscova s-a retras unilateral din Inițiativa privind cerealele Mării Negre în 2023, dar Ucraina a reușit să-și redeschidă coridorul de transport maritim prin lovituri susținute cu rachete și drone împotriva forțelor navale ruse.
Delegația SUA este condusă de Andrew Peek, director senior la Consiliul de Securitate Națională al SUA, și Michael Anton, un înalt oficial al Departamentului de Stat, a declarat pentru Reuters o sursă nedezvăluită .
Oficialii americani s-au întâlnit anterior cu delegații ucraineni la Riad, pe 23 martie, într-o întâlnire descrisă de președintele Volodimir Zelenski drept „constructivă și benefică”.
CITESTE SI: Zelenski le cere aliaților să facă presiuni asupra Rusiei pentru oprirea războiului
Se spune că printre delegații ruși se numără Grigory Karasin, președintele Comisiei pentru Afaceri Internaționale a Consiliului Federației, și Serghei Beseda, consilier al directorului Serviciului Federal de Securitate (FSB) Alexander Bortnikov.
Întâlnirea este de așteptat să fie urmată de o nouă rundă de discuții între SUA și Ucraina.
Discuțiile dintre SUA cu Kiev și Moscova au loc pe fondul eforturilor președintelui american Donald Trump de a negocia un acord de încetare a focului și un acord de pace mai larg în Ucraina. După apelurile telefonice ale lui Trump cu președintele rus Vladimir Putin și Zelenski de săptămâna trecută, Kremlinul a susținut că a ordonat o pauză de 30 de zile a grevelor împotriva infrastructurii energetice ucrainene.
Kievul și-a exprimat sprijinul pentru oprirea reciprocă a loviturilor energetice, dar a acuzat Rusia că, continuă atacurile. SUA și Ucraina au susținut anterior un armistițiu complet de 30 de zile, care s-ar aplica și operațiunilor la sol, dar Moscova a respins această propunere dacă nu includea oprirea sprijinului militar străin pentru Kiev și alte condiții care subminează capacitatea sa de a se apăra.