Ministrul Justiției, domnul Radu Marinescu, a efectuat o vizită de lucru la Penitenciarul Iași, în cadrul căreia au fost evaluate condițiile actuale de detenție și au fost discutate soluții concrete pentru modernizarea și eficientizarea unității. Întâlnirile cu personalul și cu persoanele private de libertate au vizat aspecte esențiale precum respectarea drepturilor fundamentale, deficitul de personal, asistența medicală, digitalizarea și măsurile de autofinanțare. Vizita se înscrie în eforturile continue ale Ministerului Justiției de a aduce sistemul penitenciar românesc la standarde europene și de a susține reintegrarea socială a persoanelor custodiate.
Ministrul Justiției, domnul Radu Marinescu, a efectuat o vizită de lucru la Penitenciarul Iași, în cadrul căreia au fost evidențiate aspectele pozitive și au fost analizate perspectivele de modernizare a acestuia.
Totodată, domnul Radu Marinescu a discutat cu personalul penitenciarului și cu persoanele private de libertate, fiind analizate aspecte importante privind condițiile de detenție, respectarea drepturilor fundamentale ale omului, deficitul de resurse umane, asigurarea asistenței medicale, digitalizarea și autofinanțarea.
De asemenea, au fost identificate soluții și s-au conturat perspective de acțiune pentru modernizarea și eficientizarea sistemului penitenciar, precum și pentru garantarea respectării valorilor umane fundamentale.
Precizăm că, în data de 9 mai a.c., la sediul Ministerului Justiției a avut loc întrevederea Ministrului Justiției cu delegația Comitetului European pentru Prevenirea Torturii și a Pedepselor sau Tratamentelor Inumane sau Degradante (CPT), cu ocazia vizitei în România în scopul evaluării progreselor și eforturilor susținute ale autorităților române pentru îmbunătățirea condițiilor de detenție.
Cu acest prilej, domnul Radu Marinescu a prezentat demersurile întreprinse constant pentru asigurarea funcționalității sistemului penitenciar românesc la standarde europene. De asemenea, Ministrul Justiției a subliniat faptul că, recent, Guvernul României a aprobat Strategia națională pentru prevenirea recidivei 2025-2029 și Planul de acțiune, respectiv înființarea și funcționarea Comitetului interministerial pentru coordonarea și monitorizarea implementării strategiei.
Ministerul Justiției reafirmă angajamentul de a continua investițiile ce vizează îmbunătățirea condițiilor de detenție, respectarea standardelor europene pentru privarea de libertate a persoanelor și creșterea sanselor de reintegrare socială în cazul persoanelor ce au fost deja custodiate în unitățile din subordinea Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP).