Primele cărți de identitate electronice au fost emise la Cluj și, până pe 20 mai, vor fi disponibile în toată țara. Noile documente sunt mai mici, de dimensiunea unui card bancar, și conțin elemente avansate de securitate, fiind considerate imposibil de falsificat, potrivit autorităților.
Românii vor putea alege între varianta cu cip și cea clasică. Diferențele majore constau în datele stocate: buletinul electronic va conține, pe lângă datele obișnuite (nume, domiciliu, fotografie), și două amprente, alături de două certificate digitale. De asemenea, prețul diferă – în timp ce cartea de identitate electronică este gratuită, cea fără cip va costa 39 de lei.
„Cu siguranţă la începutul lunii viitoare vor fi disponibile în municipiul Bucureşti şi in foarte scurt timp după municipiul Bucuresti, in termen de o săptămână, maxim două săptămâni, vor fi disponibile in alte cinci, sase, poate sapte municipii resedinta de judet si in fiecare saptamana, tot la fel„, a declarat Cătălin Giulescu – director depabd.
CITESTE SI: Ce indemnizație socială primesc soţii casnici care şi-au îngrijit familiile toată viaţa
“Având în vedere că toate țările din Europa sunt digitalizate, România ar trebui să fie în pas cu ele”, a declarat un cetățean.
Autoritățile dau asigurări că noile documente nu vor fi utilizate pentru monitorizarea populației. “Acest cip va conține informații despre deținător, dar nu este sub nicio formă o unealtă prin care vom controla viețile oamenilor”, a precizat Andrei Niculae, vicepreședintele Autorității pentru Digitalizarea României.
Buletinele electronice promit un nivel ridicat de siguranță și o integrare mai bună în sistemele digitale europene.