România are cel mai mare sit din Europa pentru o materie primă critică. Pentru România devine o oportunitate redeschiderea unor mine și exploatarea materiilor prime critice. Din 34 de tipuri de materii prime critice identificate de către Critical Raw Materials Act (Actul european privind materiile prime critice), în România se găsesc:
- resurse nemetalifere: grafit și nisipuri cuarțoase, minerale de bor, fosforite;
- resurse metalifere: cupru, magneziu, bismut, galiu, germaniu și telur, stibiu, titan, wolfram și pământuri rare (T.R.).
Ministerul Economiei a precizat într-un răspuns, la solicitarea Hotnews, că „toate sunt importante și la fel de valoroase și nu pot fi departajate.
CITESTE SI: Iași: Femeie din Probota, condamnată la doi ani de închisoare pentru violență în familie
Aceste minerale pot fi utilizate în mai multe domenii: aerospațial, aeronautică, electronică, echipamente medicale, baterii solare, laptop-uri, tehnologiei semiconductorilor, telefonie mobilă, G.P.S., internet, fibrei optice, automatică și electronică, industriei siderurgice, metalurgice și preparării minereurilor prin tehnologii curate, în industria aliajelor, materialelor refractare și polimerilor.
Ministerul Economiei susține că a creat cadrul legal pentru redeschiderea minelor și exploatarea metalelor rare prin Ordonanța de urgență 77/2024 privind reglementarea redeschiderii exploatărilor miniere neenergetice.
Închiderea exploatărilor miniere de metale rare au fost dispuse din rațiuni economice, acestea nu au mai fost rentabile, la momentul respectiv, din cauza costurilor mari de extracție, mai ales celor din subteran, susține Ministerul Economiei.
Statul român exploatează prin compania Cuprumin S.A., aflată sub autoritatea Ministerului Economiei, zăcământul de cupru de la Roșia Poieni, județul Alba. Mai există o licență de exploatare în vigoare pentru zăcământul de cupru de la Moldova Nouă (CS), deținută de Societatea Cupru Mold SA.
Urmărește știrile Alo Romînia și pe pagina noastră de Facebook.