Tot mai multe orașe din lume încetinesc fluxul turistic prin introducerea taxelor de intrare
Veneția a fost întotdeauna un oraș comercial, iar de secole fiii săi au călătorit în cele mai îndepărtate colțuri ale lumii în căutarea unei oferte mai bune.
Situația s-a inversat însă de ceva vreme, întrucât în zilele noastre lumea „vine” la Veneția, pentru a vedea orașul lagunelor, o bijuterie a patrimoniului cultural european.
Înainte de pandemie, numărul de vizitatori se apropia deja de treizeci de milioane anual. Acest număr a scăzut semnificativ din cauza pandemiei.
În zilele noastre, însă, s-au întors turiștii, iar Veneția se pare că și-a revenit în fire. Dar nu toată lumea este mulțumită de acest lucru, deoarece mulțimile de oameni inundă din nou aleile înguste dintre zidurile antice, iar supraaglomerarea duce la părăsirea și mutarea populației din insulele centrale ale Veneției, care de altfel sunt vizitate de un sfert de milion de turiști.
CITESTE SI: 5 echipe de elevi vor pleca la Campionatul de Robotică FIRST din Houston din SUA!
Cifrele sunt înspăimântătoare: după cel de-al Doilea Război Mondial, aici au locuit peste o sută de mii de oameni, iar acum sunt jumătate din acest număr.
Situația este agravată de faptul că Canal Grande, artera principală a orașului, este folosit nu doar de gondole și vaporetto, sau taxiuri pe apă, ci și de imense nave de croazieră, iar valurile pe care le creează provoacă daune grave structurii statice a clădirilor.
Situația a escaladat până în punctul în care UNESCO a indicat deja că este pregătită să pună Veneția pe lista așezărilor pe cale de dispariție.
Prin urmare, conducerea orașului a decis anul trecut să pună frâna turiștilor și să perceapă o taxă de intrare de cinci euro oricui vizitează insulele centrale.
Ei speră că inițiativa va reduce numărul turiștilor de zi, deoarece oricum cheltuiesc puțini bani în magazinele locale și vizitează și cafenele sau restaurante când pot.
În San Francisco, turiștii așteaptă și câte 5 ore sa ajungă pe Lombard Street
San Francisco a urmat exemplul reginei Adriaticii. Renumita „stradă întortocheată”, Lombard Street, este situată în metropola americană. Strada est-vest este renumită pentru întinderea abruptă, de un singur bloc, cu opt curbe în ac de păr. Pentru că Lombard Street a apărut în mai multe filme, a devenit atât de cunoscută încât este aproape de neratat pentru turiști.
Mașinile pot circula cu o viteză maximă de 8 kilometri pe oră pe drumul mărginit de paturi de flori, dar interesul față de acesta este atât de mare încât există linii lungi de kilometri pe drumurile care duc acolo.
Nu este neobișnuit ca turistii să ajungă pe stradă doar după o așteptare de cinci până la șase ore. Conform ordonanței locale, șoferii trebuie să plătească cinci dolari în zilele lucrătoare și zece dolari în weekend pentru a conduce prin el.
În Dubrovnik, doar 8000 de turiști pot sa viziteze centrul orașului
Din cauza plângerilor locuitorilor, primaria orașului croat Dubrovnik a decis în 2016 să limiteze radical numărul de vizitatori permis în centrul orașului la un moment dat.
Sistemul a fost în vigoare de atunci: doar opt mii de oameni pot fi în centrul orașului Dubrovnik la un moment dat – inclusiv rezidenții. Numărul de persoane permise să intre în oraș este cobtorizat de primărie prin intermediul camerelor de luat vederi amplasate la poarta orașului.
Croația se confruntă cu probleme similare din cauza turiștilor de la Cascadele Krka și Lacurile Plitvice, la fel ca și orașul ruinat Pompeii din Italia – au fost introduse și restricții de circulație în aceste locuri.
Urmareste articolele Alo Romania si pe pagina noastra de Facebook!