Un parlamentar nu mai vrea consilieri pentru primarii comunelor sub 3000 de locuitori
Deputatul liberal Gigel Stirbu Prezenta propune modificarea Codului administrativ, în sensul reglementării existenței posturilor de consilieri pe cabinetele primarilor şi viceprimarilor comunelor, pentru localitățile cu un număr mai mare de 3.000 de locuitori.
„Această măsură este necesară pentru a eficientiza administraţia publică locală, eliminând cheltuielile nejustificate din localitățile mici şi redistribuind resursele administrative către unitățile administrativ-teritoriale unde acestea sunt cu adevărat necesare. În localitățile mici, unde numărul locuitorilor este sub 3.000 de cetățeni, volumul de activitate al primarilor şi viceprimarilor este considerabil mai redus. Prin urmare, menținerea posturilor de consilieri în cabinetul acestora nu este justificată, iar eliminarea acestuia contribuie la utilizarea eficientă a resurselor publice. Desființarea posturilor de consilieri ai primarilor şi viceprimarilor în localitățile mici generează economii bugetare semnificative la nivel național, fondurile putând fi direcționate către investiții prioritare pentru comunități. Impactul bugetar al acestei modificări este unul pozitiv, generând economii semnificative în administrația publică locală”, se precizeaza in expunerea de motive a propunerii legislative.
CITESTE SI: O comună din județul Botoșani vrea să devină oraș dar mai are nevoie de 340 de locuitori
Pana acum, propunerea a primit aviz negativ din partea Consiliul Economic si Social si Consiliului Legislativ.
„Prima comună din România cu o pistă de biciclete şi cea care, din inițiativa primăriei, găzduieşte o zonă industrială cu investiții de peste 10 milioane de euro, realizate din fonduri europene atrase de autoritatea locală, este una cu foarte puțin peste 3.000 de locuitori: comuna Ciugud, jud. Alba, cu 3.285 de locuitori, conform recensământului din 2021, în creştere de la 3.048 locuitori în 2011; propunerea legislativă ar fi trebuit însoțită de un studiu de impact, nefiind determinat care este numărul total de lucrători afectați şi ce măsuri active însoțeşte propunerea normativă pentru a asigura acestor lucrători reconversia şi reîncadrarea pe piața muncii…Potrivit informațiilor disponibile, în România sunt 375 de comune cu mai puțin de 1.500 de locuitori. Peste jumătate dintre localitățile din țară au o populație sub 3.000 de locuitori, iar mai mult de 75% nu depăşesc 5.000 de locuitori. Aceste date reflectă faptul că o mare parte a localităților din România au sub 3.000 de locuitori, astfel că impactul proiectului de act normativ este unul important. Din punct de vedere economic, impactul poate fi unul pozitiv, însă acesta trebuie analizat în strânsă corelație cu nevoia de îmbunătățire a serviciilor publice, or, din această privință, propunerea legislativă nu oferă o soluție”, a precizat Consiliul Economic si Social.
Urmareste articolele Alo Romania si pe pagina noastra de Facebook!