Viktor Orbán despre propunerea trusei de supraviețuire a UE: „Acești oameni fac ceva?”
Premierul ungar a spus că apelul Comisiei UE pentru ca oamenii să pregătească un kit de urgență de 72 de ore este înfricoșător. „Ce au în mintea acestor oameni? Plănuiesc ceva?” s-a plâns politicianul, vorbind la radioul public.
Premierul ungar Viktor Orbán a fost primul lider național care a reacționat la sfaturile Comisiei UE pentru ca oamenii să pregătească un kit de supraviețuire de 72 de ore pentru situații de urgență.
UE dorește ca fiecare stat membru să dezvolte un kit de supraviețuire de 72 de ore pentru ca, cetățenii să se confrunte cu orice nouă criză care ar putea apărea ca parte a strategiei sale de uniune pentru pregătire, prin care solicită, de asemenea, o mai mare stocare de provizii esențiale și o mai bună cooperare civilo-militară.
CITESTE SI: Ungaria și România conduc în clasamentul european al inflației
„Să încercăm să înțelegem de ce fac asta. Văd că Bruxelles-ul se pregătește de război. Așa că acest lucru trebuie luat în serios”, a spus el.
Orbán a spus că nu crede că Europa este amenințată de război din afară, iar luptele din Ucraina nu vor ajunge la Budapesta, Varșovia sau statele baltice, deoarece nimeni nu ar ataca o țară NATO.
„Acum pare amuzant, că Bruxelles trimite apoi un mesaj tuturor familiilor europene să păstreze suficientă mâncare la ele timp de 72 de ore, dar dacă te uiți în urmă, ești destul de îngrozit să vezi ce este în mintea acestor oameni. Se pregătesc pentru ceva?” întrebă el.
Premierul a adăugat că, dacă cineva face pregătiri de război, înseamnă că se pregătește pentru acțiuni de război.
Bruxelles vrea să continue războiul actual prin sprijinirea Ucrainei, potrivit lui Orbán, iar propunerea de truse de urgență este pregătirea pentru o implicare mai profundă în război, a spus el. Orbán a reamintit că Ungaria nu a livrat nicio armă Ucrainei și nu va trimite nicio trupă în viitor.
Strategia dezvăluită miercuri de Comisia Europeană include o listă de 30 de acțiuni concrete pe care statele membre ale UE spun că trebuie să le întreprindă pentru a-și spori pregătirea împotriva potențialelor crize viitoare, de la dezastre naturale și accidente industriale până la atacuri ale unor actori rău intenționați din domeniile cibernetice sau militare.