România ar urma să găzduiasca nave și forțe militare europene, după încetarea focului în Ucraina
Aliații occidentali au început discuții pentru a elabora planuri militare detaliate de a susține o forță de menținere a păcii condusă de britanici și francezi, intensificând pregătirile pentru o potențiala încetare a focului în Ucraina.
Premierul britanic Keir Starmer a declarat că, „cronologia” pentru un acord de pace între Rusia și Ucraina „intră acum în centrul atenției”.
El a spus că, scopul discuțiilor este de a transforma „conceptul politic în planuri militare” care ar putea fi implementate pe teren. „Nu știm dacă va exista un acord – sper cu siguranță că va fi unul – dar dacă există unul, este foarte important să putem acționa imediat”, a spus Starmer.
Aproximativ 30 de țări, în principal europene, s-au oferit să ofere trupe, avioane, forte navale, informații sau finanțare pentru așa-numita „coaliție a celor dispuși”. La discuții au participat și Canada, Australia, Noua Zeelandă și Japonia. Întâlnirea de joi a fost axată pe planificarea operațională, în urma discuțiilor de săptămâna trecută la Paris cu privire la cât este dispusă fiecare țară să contribuie.
Problemele de cazare a aeronavelor, în special taifunurile britanice, realimentarea și întreținerea acestora sunt în prezent în discuție.
Planificatorii militari trebuiau să discute unde vor fi realimentate activele, cum ar fi aeronavele, unde vor avea sediul, cum s-ar integra în activități militare mai largi de la sol și cine va oferi sprijin ingineresc. Ei vor discuta, de asemenea, cum să umple dislocațiile existente dacă activele sau trupele sunt mutate în Ucraina pentru a se asigura că flancul estic al NATO nu este lăsat la vedere.
Cel mai probabil, forțele de menținere a păcii britanice și franceze vor fi dislocate în marile orașe, porturi și locuri de infrastructură critică din Ucraina. Este planificată desfășurarea navelor de patrulare și dragăminelor în Marea Neagră. În același timp, aeronavele și unitățile terestre suplimentare vor avea sediul în Polonia și România, potrivit Bloomberg.
„Vrem o coaliție de dispuși să fie o forță credibilă care să permită Ucrainei să se bucure de o pace durabilă și care să ajute Ucraina să se reconstruiască și să se rearmeze, și care să descurajeze Rusia să creadă că se pot reconstrui și să plece din nou”, a spus secretarul Forțelor Armate din Regatul Unit, Luke Pollard.
Acesta a mai adaugat că Marea Britanie nu va trimite forțe de menținere a păcii în Ucraina fără garanții de securitate din partea Statelor Unite.
Urmareste articolele Alo Romania si pe pagina noastra de Facebook!